Vad gör en elektriker?

När ni tänker på vad en elektriker egentligen sysslar med om dagarna, vad tänker ni på då? Gissningsvis ser ni framför er någon som står och arbetar med olika slags elinstallationer, kanske vid en husrenovering. Och mycket riktigt så är det ju precis sådant som elektriker gör – men inte bara. Nu är det ju förstås olika från företag till företag vilka tjänster man erbjuder, men många elektriker gör mycket mer än att bara dra elkablar.

Varför skriver vi då om det här? Jo, helt enkelt för att vi är intresserade av att ta reda på mer om olika yrken. Det finns ju så otroligt många yrken, och dessutom många yrken som man inte hade en aning om att fanns. Och de som finns kanske man inte heller riktigt har koll på, som i det här fallet med elektriker. Vad gör de egentligen? Är det det man tror, eller kanske något annat också. Kanske kan man inspirera något till att välja ett yrke som den inte hade tänkt på, för att den hade en för snäv bild av arbetsuppgifterna.

Larm, kyla, värme och vitvaror
Vi googlade slumpmässigt fram ett företag för att kolla vilka tjänster de faktiskt erbjuder, och då hamnade vi hos en elektriker i Falun som heter Henningsons El. Där kan man då se att de mycket riktigt håller på med olika slags elinstallationer och service inom kraft, belysning, tele, fiber och data. Och dessutom så sysslar de också med exempelvis inbrottslarm och brandlarm, installation, service och reparation av kyl, frys, AC-anläggningar och värmepumpar, samt vitvaruservice där de helt enkelt lagar och servar vitvaror för såväl företag som privatpersoner.

Det här är i alla fall långt mycket mer än vad vi hade koll på gällande elektrikeryrket. Så funderar du på att bli elektriker men tycker att det kanske verkar lite enformigt så är det kanske dags att tänka om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *