Tips inför träningslägret

hockeyEtt lyckat träningsläger kräver många timmar av planering och förarbete. För de som ska delta på lägret handlar det kanske främst om att tjäna ihop pengar till föreningen, för det kostar ju en slant att åka på läger. Det kan man göra genom att till exempel sälja bingolotter, underkläder, salami eller något annat. För idrottsledarna handlar det om att planera innehållet av lägret, boka träningsanläggning och boende och styra upp alla små detaljer.

Oavsett om det handlar om simläger, skidläger, hockeyläger eller något annat läger gäller det förstås först och främst att hitta en träningsanläggning som motsvarar de krav man ställer. Det ska med andra ord finnas utrymme att göra det man planerat för lägret. Det finns många bra anläggningar både i Sverige och i våra närmaste grannländer som håller hög standard utan att för den delen vara onödigt dyra. Det gäller dock att vara ute i god tid när man ska boka eftersom det kan vara hårt tryck.

På ett träningsläger är det förstås träningen som ska stå i fokus, och för att man ska få ut så mycket som möjligt behöver man planera i förväg vad som ska göras. Meningen är att gruppen/laget ska åka därifrån bättre än man var när man kom. Hur man lägger upp träningen beror lite på vilken ålder det är på deltagarna. När man är yngre handlar det mer om att ha kul och när man är äldre blir det mer allvar. Syftet med ett läger är alltså träningen, men det handlar också om att få en bättre sammanhållning i gruppen eller laget.

Lägret bör alltså inte enbart bestå av träning. Man ska också hinna med att ha roligt tillsammans, så man kan med fördel planera in någon rolig aktivitet utanför träningen. Kvällar kan ägnas till att spela kort eller göra andra roliga grupplekar. På så sätt lär man känna varandra bättre, och det är minst lika viktigt att det är bra stämning och känsla i gruppen som det är att träna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *