Stängsel ska rädda liv

Västerbron i Stockholm är kanske en av de mer kända broarna i Sverige. Det sjungs om den i flertalet låtar och har en enorm vy över Stockholms stad där soluppgången slår de flesta vyer i vår egen huvudstad. Dock finns det en mycket mer mörk sida av denna bro också, då nämligen Västerbron är den plats som många självmordsbenägna människor drar sig till.

Från bron har en allt för stor mängd människor mist sitt liv då de hoppat från bron i brist på hopp om livet och viljan att bara få försvinna. Det höga fallet har fått många att avlida och statistiskt sett så går det hela 10 självmordsförsök på ett fullbordat självmord. För män i 15 års ålder upp till 45 är också självmord den vanligaste anledningen.

En samhällsgrupp som startades i Stockholm år 2009, och som kallar sig SPIS, Suicidpreventions i Stockholms län) arbetar för att ständigt undvika dessa hemskheter hos människor, organisationen består av många olika representanter från olika institutioner. Nu har dessa med hjälp av länet påbörjat en samhällssatsning där de nyligen påbörjat byggnad av ett högt vajerstängsel, och som ska fungera som ett självmordshinder. Man kommer att testa detta på den utsatta sidan av bron och hoppas sen att det kommer sänka statistiken självmordshoppare från Västerbron och därefter utöka med att sätta upp stängsel på andra sidan av bron samt andra broar i länet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *