Smarta vardagstips

Vi har säkert alla några fiffiga lösningar vi använder oss av i vardagen. Förr lärdes husmorsknepen ut från generation till generation. Nu kan vi på nätet ta del av tips från människor i hela världen.
Här kommer några saker som kan göra din vardag enklare!

Färska ägg
Utgångsdatumet för ägg är ofta satt alldeles för kort. Det beror på att man räknar med att äggen förvaras i rumstemperatur. I Sverige förvarar vi äggen i kylskåp, och då håller de betydligt längre. Ett smart sätt för att ta reda på om äggen fortfarande är färska och ätbara är att lägga dem i en skål med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt. Reser det sig lite är det fortfarande ätbart, men om det flyter är det dåligt.

Omaka strumpor
Strumpor har ofta en tendens att försvinna, och typiskt nog är det sällan ett helt par som försvinner utan snarare en av varje. För att strumporna inte ska rymma i tvättkorgen och tvättmaskinen kan man lägga strumporna i ett tvättpåse istället för i tvättkorgen. Sedan tvättar man hela påsen, och hänger även upp hela påsen på tork. Vill man slippa sortera kan man istället sätta ihop strumporna parvis med till exempel ett gummiband eller en klämma i tvättmaskinen.

Nål och tråd
Det kan vara klurigt att trä in sytråden i nålsögat. Att slicka på tråden gör den mindre fransig, men den viker sig fortfarande lätt. Ett tips för att få tråden styv och lättare att trä på nålen, är att spraya änden den med hårspray först.

Hållbarare jäst
Jäst blir torr och tråkig efter några dagar i kylskåpet. Ett tips för att få jästen att hålla sig färsk längre, är att förvara den i en tättslutande glasburk i kylen. Då slipper man också risken att jästen sprider lukt till andra livsmedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *