Semestertips i Sverige: Dalarna

Vad känns egentligen mer svenskt än sommar i Dalarna? Det är egentligen underligt vad vi definierar som svenskt med tanke på att både Norrland, Skåne och alla andra landskap är precis lika svenska, men det är ändå något speciellt med de röda stugorna, kurbitsarna och midsommarfirandet i folkdräkt som vi så starkt förknippar med Dalarna. Och är det någon gång man ska besöka detta vackra landskap så är det definitivt på sommaren.

Misommar i Dalarna

Midsommar i Dalarna en gång för länge sedan.


Fira midsommar i Leksand
Ett av de mest kända midsommarfirandet i Dalarna hittar man i Leksand. Där sker varje år Sveriges största majstångsresning i Gropen som lockar en stor mängd besökare som kommer dit för att uppleva folkdräkter, fiolspel, ringlekar och andra traditioner som hör midsommaren till. Leksand bjuder också på mindre midsommarfiranden i flera av kommunens cirka 90 vackra små byar.

Ska du boka boende under midsommar gäller det att vara ute i god tid, och speciellt i Leksandstrakterna dit många söker sig. Det finns både vandrarhem och hotell i Dalarna, och är det Leksand som lockar så kan vi rekommendera att kika efter hotell i vackra Tällberg som är en by i Leksands kommun belägen mellan Leksand och Rättvik. Där finns ett flertal hotell, bland annat Green Hotel som går i klassiskt dalastuk och som har en otroligt imponerande utsikt över sjön Siljan. Personalen på hotellet är dessutom iklädda folkdräkt, något som ytterligare förstärker dalakänslan.

Museer, gruvor och björnar
Sommaren i Dalarna har förstås också mycket mer att erbjuda, som en hel rad intressanta museer, kanske ett besök i Falu Koppargruva eller varför inte en tur till Orsa Björnpark. Shoppingmöjligheter finns det gott om i de större städerna som Borlänge och Falun, och även nattliv för den som är ute efter det. Sälen, som mest förknippas med skidåkning, bjuder också på sommaraktiviteter och är ett bra resmål för den som söker naturupplevelser och friluftsliv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *