Så lyckas du med barnrummet

Barn kan ha många önskemål när de gäller deras rum. En del är bra medan andra förmodligen aldrig kan bli mer än en fantasi. Vid en viss ålder kommer barn att börja bli mer engagerade i hur deras rum ser ut, det kommer man inte ifrån, och det kan vara en bra tid att börja göra om rummet från småbarnsrum till ett rum passar lite äldre barn, samtidigt som man låter barnet vara med och känna sig delaktig i förvandlingen. Här kommer fyra tips för hur du lyckas med barnrummet!

  • Lagom stora projekt – Att göra om är roligt, men bara så länge man faktiskt tycker att det är roligt. Fundera över hur mycket du är beredd att göra, och börja hellre i mindre skala om du känner dig osäker. Även små förändringar kan göra stor skillnad!
  • Låt barnen vara med – Engagera barnen och låt dem vara med och bestämma, men tänk på att barn kan ändra åsikt från en vecka till en annan. Ena dagen kanske de vill göra om hela rummet efter en viss artist, och nästa dag kanske det är någon annan som barnet tycker bäst om. Ett tips kan vara att hålla det ganska neutralt, men att ha en vägg eller yta som barnet själv får dekorera med planscher och bilder.
  • Låt det vara en process – Vi vuxna vill gärna slutföra saker, men barnrummet måste inte bli “klart”. Man kan se det som en pågående process som förändras och tar nya vägar i takt med att barnet växer och får nya intressen.
  • Satsa på förvaring – Det bästa man kan ha i ett barnrum är förvaring. Satsa på att gömma undan det som används mer sällan och lyfta fram det som används mycket eller är fint att titta på. Gör förvaringen enkel och smidig så att barnet själv kan bli mer delaktig i att städa sitt rum – ställ till exempel inte förvaringslådor för högt upp på hyllor där barnet inte når.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *