Olika typer av bänkskivor

Det finns mycket att tänka på när man ska bygga hus eller renovera hemma. Vilken typ av bänkskivor man ska ha i köket kan vara en sådan sak. Bänkskivorna ska både vara snygga och funktionella, och matcha med resten av inredningen.

Nuförtiden finns det en en hel del material att välja på. Vad man väljer är upp till var och en, beroende på hur mycket pengar eller skötsel man vill lägga ner. Här finns lite saker att tänka på om några av de vanligaste materialen.

Trä
Träskivor är enkla att hantera och anpassa. De ger ett varmt intryck, och olika träslag ger många möjligheter att hitta rätt färg och typ. Värme och fukt kan orsaka fläckar, och träet är inte så rep- eller stöttåligt. För att få bort skadorna kan man behöva slipa om skivan. Oljade träskivor behöver underhållas regelbundet.

Sten
Bänkskivor i sten är tunga och kan vara svåra att hantera. Det gäller att beställa med exakta mått, annars kan man få göra om hela skivan. Sten är ett hårt och tåligt material, men väljer man t.ex. marmor får man se upp med syror som ättika, vin och kolsyra, då de kan lämna fläckar. Nya skivor behöver mycket olja, därefter räcker det med någon gång per år.

Laminat
Laminatskivor är lätta och enkla att jobba med. De går att få i många olika mönster och färger. Skivorna är känsliga för hög värme och kan fuktstadas. De repas ganska lätt och går inte att slipa om, däremot är de lättskötta och billiga. Mälarkök har ett stort utbud av bland annat laminatskivor.

Plåt
Rostfria bänkskivor är motståndskraftiga mot väta, värme och fläckar. Tunnare skivor är billigare, men kan vara värmekänsligare. De är enkla att undehålla och torka av. Skivorna är repkänsliga, och reporna går inte att få bort. Går att få i olika längder, bredder och tjocklekar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *