Har du gjort ditt val?

Nu är det snart dags för val, och som vanligt lovar alla politiker än det ena och än det andra. Det kan vara svårt att veta hur man ska rösta, speciellt för den som röstar för första gången. Det här är trots allt viktiga saker, och att rösta är både en rättighet och en skyldighet för oss. Det ska man komma ihåg, för det finns många som inte alls är lika lyckligt lottade.

Vad tycker du om vinster i välfärden? Ska monarkin avskaffas? Hur ska det bli med skolorna? Var ska pengarna satsas? Många frågor kräver svar, och för att lättare se var man själv står gentemot partierna kan man passa på att göra någon av de valkompasser som finns. Eller helst flera stycken för att få en bättre bild. Valkompasser finns till exempel på Aftonbladet, SvD och SVT.

I valkompassen får man ta ställning i olika frågor och bedöma om man håller med helt, lite grand, inte så mycket eller inte alls. Sedan räknas det ut vilka partier som tycker mest lika som en själv, och man kan se i vilka frågor man tyckte lika respektive olika de olika partierna. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp för de som fortfarande känner sig osäkra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *