Fuska inte med vitaminerna!

Under höst och vinter är det extra viktigt att man får i sig tillräckligt med vitaminer, inte minst för att mörkret gör att man blir extra trött. Dessutom brukar vi bli mer passiva när det blir ruggigt och kallt ute, och allt det här påverkar förstås immunförsvaret.

Det finns många olika vitamintillskott, men det bästa är om man kan få i sig vitaminerna via mat. Det kryllar av vitaminer i frukt och grönt, och som vi alla vet så gäller det att äta mycket av detta. Fem om dagen är ett uttryck som inte är helt fel att gå efter.

För att man ska få sig i alla vitaminer man behöver så är det viktigt med variation. Om man bara äter apelsiner så kommer man bara att få i sig en massa C-vitamin. Om man inte vet vilka vitaminer som finns i vilken frukt så är ett bra tips att försöka äta frukt och grönt av så många olika färger som möjligt. Olika färger betyder ofta olika vitaminer!

En vitamin som man kan behöva äta som tillskott i form av tabletter är D-vitamin. På sommaren får vi i oss D-vitamin via huden när vi vistas i solen, och D-vitamin är en typisk vitamin som påverkar piggheten, så den ska man vara noga med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *