Dramatik i fotbolls-EM

Som vi alla vet så är det ju fotbolls-EM i Ukraina och Polen just nu, och turneringen pågår sedan någon vecka tillbaka för fullt. Hittills har vi fått se en osedvanligt stor andel nickmål, men överlag så har också turneringen varit mer målrik än vi kanske är vana vid sett till Sveriges tidigare spel i kvalet.

Sverige har efter den nesliga förlusten mot värdlaget Ukraina repat mod och tränar nu för fullt med bra stöd från den svenska klack som rest till Kiev för att heja fram sina fotbollshjältar. Det finns dock saker som kastar en skugga på den svenska truppen, och då tänker jag kanske främst på hur fotbollsspelaren och Umeå-sonen Mikael Lustig har fått ta en oproportionerlig mängd kritik efter sin miss vid Ukrainas andra mål, en nick som slank mellan honom och stolpen. På Tumblr finns till exempel en blogg, Hållenstolpe, där människor skickar in bilder på sig själva för att visa hur lätt det borde vara att hålla stolpen.

Det är ett hån som i mina ögon inte riktigt är värdigt det här idrottsälskande landet: man måste få göra fel och misstag utan att bli utsedd till nationell pajas och driftkucku! Särskilt som felet inte helt och hållet är Lustigs: även Zlatan går att beskylla för att han totalt missade markeringen av den ukrainska anfallaren, men det är förstås inte tillåtet att kritisera zuperzlatan som vi av någon anledning älskar så mycket i det här avlånga landet.

Nu har ännu en icke-nyhet nått DNs sidor, om att landslaget skulle hålla på med mobbning och att de är dåliga förebilder för unga i allmänhet och unga fotbollsspelare i synnerhet. Jag orkar inte så mycket mer än att rycka på axlarna faktiskt: om sofftyckarna bara begav sig ner till en vanlig ungdomsmatch, säg pojkar femton eller sexton, så skulle de troligtvis dö av hjärtattack sett till hur mycket värre språket och beteendet är där. Om det nu finns något problem att tala om så är det i ungdomsleden man måste börja ta tag i det! Visst, landslaget ska vara förebilder, men ännu viktigare för ungas utveckling är såklart tränarna och lagkamraterna som omger dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *