Öl + midsommar?

Nu har halva året gått och vi är nu på väg in i den mörka årstiden igen, deprimerande men ändå betryggande att årstiderna håller sig inom ramarna, eller ja nu är det väl inte riktigt så om man tittar på den kyliga, regniga sommaren som vi hittills blivit tilldelade.

I fredags var det midsommarafton, den stora svenska traditionen som utländska medborgare gärna skrattar och förundras över. Att fira sin afton i Dalarna kan nog höras till det som kallas “en svensk klassiker” och något som alla borde uppleva. I Leksand finns världens största midsommarfirande, där cirka 20 000 svenskar, och andra nationaliteter för den delen, samlas för att fira den ljusaste tiden på året kring den längst och tyngsta majstång som du någonsin skådat, 25 meter hög och 400 kilo tung. Trots det otroliga människotillflödet i den stora gropen så är ett midsommarfirande där inte lika tumult som man kan tänka sig. Folk är glada, tar hänsyn till andra och när väl majstången är uppe så är det ring på ring av människor som fattar varandras händer för att tillsammans dansa kring stången till tonerna av fiolerna som glatt spelar på.

Det är nästan lika idylliskt som det låter, förutom alla ungdomar och även vuxna för den delen som med ölburk i hand går runt bland barnfamiljer och glatt halsar i sig. Visst är det klart att man ska få njuta av sommaren med en kall, men att vänta någon enstaka timme tills man lämnat det midsommarfirande som ändå är mycket till för barnen kan väl inte vara för mycket begärt. Att däremot föräldrarna går runt och dricker känns helt oacceptabelt och hänsynslöst, ett intresse i sina barn kunde väl knappast vara mindre?

Svenskarna alkoholvanor är inte bland de bästa direkt, ett väldigt osunt tänk där alkoholen inte ska vara en smakupplevelse utan istället något bedövande och stämningshöjande för stunden. Att supa ner sig istället för en trevlig stund tillsammans är fokus och att man gör det offentligt ute bland folk är inga konstigheter för många. Det har nästan blivit tabu att inte dricka vid stora tillställningar, och tråkigt nog så blir nog detta synsätt större och större, kanske influeras barnen redan av de vuxnas flaskor och apar efter detta så fort de får chansen själva?

Kanske tar det snart en vändning, där alkoholens användningsområde går från karatefull till livsnjutare? Traditioner och tillställningar förblir nyktra i offentlig miljö, där barn får känna sig trygga bland vuxna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *